Thursday, March 4, 2010

Penggunaan AKUM dlm SMS.

Nak story dek korang skit... dulu aku pun gune gak perkataan ni.. tapi bile aku terdengar kt radio.. baru aku tahu ape maksudnye... skg ni aku nk kobsgi ilmu bersama korang... maybe ade yg dh tahu... bgus la.. just nk kongsi mne yg belum tahu lagi hal ni... ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antaranye... :

Memberi salam.
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

- > Apabila kita bkirim salam pd org lain, hendak
la kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada Anis ye" contoh la..

Bukannya : "Kirim salam kat Anis ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah bdosa, walaupun sekadar gurauan! Biasenye gune cmtu kn.. huhu..

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"

Maksud singkatan " A'kum"

Assalamu'alaikum

Untuk renungan bersama :
Jangan kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan"A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.
Jika perkataanAssalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti denganperkataan "Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesama lahkita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortformA'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untukorang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yangbermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkandia guna "Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.

Semoga ada manfaatnya.

2 comments:

johnlabu said...

Assalammualaikum... :)

johnlabu said...

thanx gak join kt blog sy...huhuhu... :)